Kynuté bochánky plněné červenou řepou
Kynuté těsto mám hodně ráda a nejčastěji z něho dělám různé bochánky a houstičky.
Je to jednoduché a připravím tak skvělou svačinu. Pravidelnost
nehledejte, každý kousek je originál. :-)
Suroviny:
Postup:
Poznámka:
84
g droždí
300
ml vody (nebo mléka)
1/2
lžíce cukru krystal
1
vejce
400
- 450 g hladké mouky
1/2
lžíce soli
majoránku
červenou
řepu
hladkou
mouku na val
olej
na vymazání plechu
vodu
na potření
sůl
na posolení
Postup:
- Červenou řepu může použít buď čerstvou, nebo nakládanou. Pokud vezmete nakládanou ve sklenici (ať už kupovanou nebo domácí), tak ji nasypte do cedníku a nechte pořádně okapat. Pokud máte čerstvou řepu, tak si ji oloupeme a nastrouháme na hrubo na struhadle, dáme do hrnce s trochou vodou, osolíme a necháme uvařit do měkka. Pak scedíme a necháme okapat.
- Do mísy nadrobíme droždí, nalijeme vlažnou vodou (nebo vlažné mléko) a posypeme trochou cukru. Necháme vzejít kvásek (asi 10 - 15 minut).
- Do kvásku přidáme vejce, hladkou mouku a sůl, těsto zpracujeme do hladké a vláčné podoby. Necháme vykynout asi 15 minut.
- Pomoučíme val hladkou moukou a z těsta vytváříme placičky o průměru 8 - 10 cm, doprostřed placky dáme kopeček červené řepy a zabalíme, aby vznikl bochánek. Uzavřenou stranou položíme na vymazaný (olejem) plech.
- Bochánky nepokládejte těsně vedle sebe, ale nechte mezi nimi trochu místa. Po naplnění plechu necháme bochánky asi 5 minut okynout. Pak potřeme vodou a navrch osolíme.
- Plech dáme do předehřáté trouby a pečeme na 170´C asi 30 minut, bochánky vyndáme až svrchu zezlátnou.
Poznámka:
- Bochánky lze naplnit čímkoliv, například uzeným masem, špenátem nebo jen strouhaným salámem.
- Můžete posypat třeba kmínem nebo nějakými semínky, záleží, na co máte chuť.
Komentáře
Okomentovat