Dýňová káva
Vím, že je ještě
srpen a teploty stoupají nad třicet stupňů, ale už vyhlížím podzim, a tak si
pochutnávám na dobrotách z dýně. Polévku tu už máte, ale též mám ráda dýňový
kuskus nebo dýňové sušenky.
Během několika
dní, kdy se teploty pohybovaly v přiměřených hodnotách, jsem si dělala
dýňovou kávu. Na podzim, když je už chladno, je výborná horká, ale teď v létě
si ji dělám jen vlažnou. Zkusila jsem udělat variantu s ledem a byla dobrá,
ale teplá dýňová káva je prostě lepší. :-)
Dýňová
káva
Receptů na dýňové
latté či jinou kávu najdete na internetu spoustu, já narazila na Dýňová káva s kořením a vypadala
jednoduše, tak jsem ji zkusila a moc si pochutnala.
Kdo mě zná, ví, že
si recepty ráda upravuji podle svého, takže jsem udělala několik úprav. V podstatě
si uvařím kávu do hrnku a na plotně si připravím dýňové mléko s kořením,
které pak přileji ke kávě. Můžete se tedy držet původního receptu, nebo to
dělat podle mého.
Co potřebujeme:
100 - 200 ml mléka
(záleží na tom, kolik porcí chcete, nebo v jak velkém hrnku si děláte kafe)
2 lžičky dýňového
pyré
2 hřebíčky
1 hvězdička badyánu
půl lžičky skořice
uvařená káva
cukr (pokud
sladíte)
Postup:
- Do kastrůlku
nalijeme mléko a zamícháme do něj dvě lžičky dýňového pyré. Přidáme koření a
dáme mléko pozvolna ohřát. Občas zamícháme, aby se mléko nechytlo na dno.
Přivedeme k varu a vypneme. Necháme chvíli odstát, aby se koření hezky
rozvonělo. Po pár minutách přecedíme.
- Mezitím si připravíme
kávu dle chuti. Může to být espresso, instantní káva nebo třeba „turek“. Já si
připravuji „turka“, kterého po chvilce přecedím, aby mi v kávě neplaval
lógr. :-) (Pokud tento odstavec čte nějaký barista, tak snad mě nebude chtít ukamenovat.)
- Kávu, kterou
máme tak do dvou třetin hrnku, dolijeme dýňovým mlékem a můžeme si pochutnat na
kávě.
Poznámka:
- Dýňové pyré si
připravuji tak, že z dýně hokaido odstraním semena a uvařím ji v hrnci s trochou
vody. Vařím ji asi 15 – 20 minut. Pak uvařenou dýni rozmixuji a mám dýňové
pyré.
Z jedné dýně
je docela dost pyré, takže pokud nechcete pít hodně dýňové kávy, tak je dobré pyré
použít i jinak, třeba do sušenek. Já si trochu pyré dala stranou, když jsem vařila
dýňovou polévku. Samotné dýňové pyré je dobré zavřít do krabičky a v lednici
vydrží bez problému několik dní.
Tip na chladný podzim:
Tohle dýňové „mléko“, které jsem
použila do kávy, jde přilít do kakaa nebo čokolády. Navrch dát trochu šlehačky
a posypat skořicí. To je taky lahůdka. :-)
Komentáře
Okomentovat