Růže v zimě - Kathleen E. Woodiwiss

Příjemně čtivá historická, romantická červená knihovna pro ženy, u které si odpočinete a můžete se i zasnít.


     Erienne Flemingová žije se svým otcem, starostou města a bratrem, který byl před časem zraněn, a ruka se mu špatně zahojila. Oba holdují pitkám a rozhazovačnému životu, proto mají hluboko do kapsy. Před časem starosta prohrál hodně peněz v kartách s americkým lodním kapitánem Christopherem Setonem, a ten nyní chce splatit dluh. Starosta vidí jen jedinou možnost, co možná nejvýhodněji provdat Erienne a je mu jedno za koho.
     Přes prvotní nenávist Erienne najde v Christopherovi zalíbení, ale kvůli své hrdosti a pýše odmítne jeho nabídku. Otec se rozhodne k razantnímu kroku, prostě prodá svou dceru ve veřejné dražbě. Tam ji koupí a následně pojme za manželku záhadný, znetvořený Lord Saxton, který svou "ošklivost" skrývá pod maskou.
     Dokáže si Erienne zvyknout na odpudivého manžela, z kterého jde hrůza? Sblíží se s ním? A co udělá, až se na scéně znovu objeví Christopher Seton? Má lord Saxton něco společného s Christopherem Setonem? Kdo usiluje o život lorda Saxtona?

     Erienne, citlivá a inteligentní dívka, kterou se otec rozhodl provdat za peníze, aby splatil dluhy. Ona má o svém budoucím manželovi určitá přání a ty se vůbec neshodují s otcovými. Jemu je vlastně jedno, za koho jí provdá, hlavně, že dostane peníze.

     Christopher Seton je americký námořník s vybraným chování. Původně se do města vrátil jen pro dlužnou částku, ale Erienne ho naprosto okouzlila a on se rozhodl jí získat. Dělá jí návrhy a tak trochu jí i sleduje, ale ne ve zlém, spíše jako takový její anděl strážný. Také jí několikrát zachrání před útrapami. Přesto ho Erienne odmítá a on se rozhodne k velkému kroku.

     Lord Saxton koupil Erienne v dražbě a vzal si ji za manželku. Před lety byl během pokusu vypálit sídlo vážně zraněn a nyní své znetvoření skrývá pod maskou. Přestože Erienne miluje, tak na ní nespěchá. Chce, aby ona sama přišla do jeho ložnice naplnit manželský slib.

    Děj není nijak zvlášť složitý a plyne rovnoměrným tempem, takže si čtenář může užít i historické prostředí příběhu a nemusí nad ní příliš přemýšlet. Přímo z historie se sice nic nedozvíte, ale budete moci posoudit nákladné oblečení a vybrané chování nevinných dívek a šlechetných džentlmenů.
     Samozřejmě se zde vyskytuje i záporák, který v pozadí intrikuje a stojí za všemi zločiny. Jeho postava je velmi jednoduchá, stejně jako u ostatních, buď jsou dobří, nebo špatní. Kdo je hlavní pachatel a vrah se čtenář však dozví až v poslední čtvrtině knihy, což je celkem škoda, protože ho autorka mohla ukázat na světlo o trochu dříve.

   Ze začátku se děj trochu vleče a soustřeďuje se hlavně okolo Erienne a jejích pocitů, což může pro někoho býti nudným tématem. Sice se dívka snaží bouřit proti otcově vůli, ale stejně nic nezmůže.

     Od knihy nelze očekávat příliš originální zápletku, přesto je kniha zajímavě čtivá. Prostě taková odpočinková, historická červená knihovna s velkou dávky romantiky. Najde se tam však i trocha napětí a akce během střeleckých soubojů a honiček v kočárech.

     Já červenou knihovnu mám ráda, krásně u ní relaxuji, můžu vypnout a užívat si romantiku a na nic jiného nemyslet.
     Tuhle knihu jsem četla již několikrát, a stejně jako k ostatním příběhům této autorky, se k ní ráda vracím. :-)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kreslím lebku

Kytička haiku o lásce

Dopis z Bradavic (+ úvodní esej)