Plamen a květ - Kathleen E. Woodiwiss

 Krásná osmnáctiletá Heather by měla žít v Londýně a užívat si bohatý život s otcem, jenže už je to dva roky, co otec zemřel a Heather musí žít u hamižné tety na venkově. Teta ji nenávidí, tvrdí, že její krásu ji mohl darovat jedině ďábel, a tak Heather musí chodit ve starých hadrech a sloužit tetě. Vše změní příjezd tetiččina příbuzného, který odveze dívku do Londýna a slibuje ji práci v dívčí škole. Heather záhy zjistí, že s ní má úplně jiné plány a během pokusu o znásilnění ho v obraně bodne nožem. Dívka uteče v domnění, že jej zabila. U přístavu na ni narazí námořníci hledající společnost pro kapitána Brandona Birminghama, aby si ulevil po dlouhé plavbě. Než se vyděšená Heather vzpamatuje, už je s Brandonem v posteli a násilně přijde o panenství. Brandon je dívkou učarován a hodlá si ji vydržovat jako milenku, ale Heather se podaří z lodi uprchnout a vrátí se k tetě. Na vše by ráda zapomněla, jenže brzy zjistí, že je těhotná a teta kontaktuje vlivného šlechtice, aby donutil Brandona ke svatbě a ještě zaplatil za tetu tučné dluhy. A tak Heather opouští rodnou Anglii a míří se svým náladovým manželem do Ameriky...
     Jak to dopadne? Najdou k sobě cestu, nebo se budou jen hádat? A splní Brandon svůj nedomyšlený slib, že se Heather už nikdy nedotkne? Jak na novomanžele zareaguje Brandonova rodina a rádoby snoubenka?
 
 
     Knihy od Woodiwiss mám ráda a čas od času se k nim vracím. Mají hezky plynoucí děj, je to čtivé a romantické. Postavy často děj zkomplikují, aby se na konci všechno vyjasnilo. Je to červená knihovna, takže co očekávat. Je to lehká oddychovka plná romantiky, spanilých žen, silných mužů, velkých citů a gest. Dojde i na postelové scény, které jsou popsány velmi poeticky, až je to někdy úsměvné. Čtenářka si užije romanci s velkou láskou, kde si pár musí k sobě najít nejprve cestu, aby mohli mít společnou a šťastnou budoucnost.
 
     Láska to tady nemá jednoduché, i když samozřejmě víte, že se Heather a Brandon dají dohromady, ale nejprve musí ujít dlouhou cestu, aby poznali sebe samotné i toho druhého. V knize dostanou dostatek prostoru, aby mohli rozvíjet své povahy i smýšlení.
 
     Heather je na začátku mladá nezkušená dívka, vzpomínající na krásný život v Londýně a trpící v péči tety, ale zároveň má velmi silnou vůli a dokáže být tvrdohlavá. Brandon ji děsí svou mužností, prudkou a náladovou povahou, navíc se z počátku chová dost bezohledně. Dívka ho musí teprve poznat a naučit se s ním žít. K tomu v sobě nosí jeho dítě a probouzí se v ní mateřské pudy. Mění se a často se nevyzná ani sama v sobě.
 
     Brandon by se mohl zdát jako násilník, jelikož si Heather při prvním setkání vezme násilím, protože potřebuje ukojit touhu po dlouhé plavbě. Ale on není zlý, jen bere ženy jako většina mužů v té době, tedy jen jako milenky či manželky, které poslouží v posteli a hlavně poslechnou na slovo. Ženy mu obvykle padají k nohám, je šarmantní a pohledný, navíc bohatý, což z něho dělá výbornou partii. Brandon je zvyklý, vzít si co chce, a hlavně že ho milenky poslouchají. Jenže najednou si veze domů manželku, do svatby byl donucen a to mu je proti srsti. Po Heather touží, ale na truc vyřkne o svatební noci slib, že se jí už nikdy nedotkne. Myslí si, jak jí tím ublíží, jenže Heather je ráda, že si ho udrží od těla. Brandon začíná být zodpovědný, dospěl v muže, ale s manželkou mu to pořád neklape. Navíc se přistihne, že žárlí na svého bratra Jeffa, protože s ním se Heather směje. Brandon přece nikdy nežárlil, najednou mu dochází, že už nechce být nikdy s jinou ženou, než se svou manželkou. Dokáže k Heather nají cestu a získat si její srdce? A vážně ji Brandon ještě děsí, nebo touží mu patřit celá?
 
     Kniha se čte sama, moc mě baví nedorozumění mezi postavami, jiskří to mezi nimi, a tak vznikají úsměvné scény. Ale není to jen romantika, nakonec se dostaví i napětí, protože ještě je tu Heatheřin „zločin“. Stále si myslí, že v Londýně někoho zabila a tahle minulost časem vyplouvá na povrch, protože existuje někdo, kdo by mohl Heather vydírat či ukládat o život. To dodává ději zajímavý nádech.
    Brandon si mě získat, i když jeho bratra Jeffa mám raději. No, naštěstí se s rodinou Birminghamových nemusím rozloučit, protože autorka nám ještě odvypráví příběh lásky Jeffa a také Brandonova syna Beauha. 
     Za mě je Plamen a květ pohodová romantika, ke které se jistě ještě vrátím.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kapka vody ve verších

Dopis z Bradavic (+ úvodní esej)

Tvořím náušnice