Upíři mě fascinují

Tak a máme tu moc pěkné téma týdne, které mám ráda: UPÍŘI. Hned na počátku musím říct, že upíři mě fascinují…
     Dnes již existuje mnoho verzí, jak upír vypadá a jaké má schopnosti. Zájem o upíry vzrostl hlavně díky filmům a knížkám ságy Stmívání či Upířích deníků a True Blood (Pravé krve). Upíři už nemusejí být jen nočními tvory, mohou chodit ve dne a na slunci světélkují, nemusejí spát, jsou šíleně rychlý a mají ohromnou sílu. Po pravdě, třeba Buffy, která je přemožitelka upírů, by si s upíry z těchto seriálu jen stěží poradila. A o tom to celé šílenství kolem upírů je. Jde o fantazii a představivosti filmařů, diváků, spisovatelů a jejich čtenářů.

     Přiznám se, že jsem Stmívání a Upíří deníky četla a i viděla, ale to jejich zpracování upírů je děsný. Knižní předlohu seriálu True Blood doslova miluju a už netrpělivě čekám, až v češtině vyjde pátý a šestý díl. Seriálová verze těchto knih je dost upravená a od předlohy se odvrací, ale přesto se na to dá koukat. Vykresluje nám situaci: co když s námi upíři skutečně obývají naši planetu a jednoho dne se prostě rozhodli vyjít s touto skutečností ven. Lidé jsou v šoku a odsuzují je. Dobře to vykresluje to, jací lidé jsou. Něco se od nich odlišuje, tak to chtějí zabít nebo někam ukrýt. Ale upíři se nedají a zároveň nám ukazují i svou hierarchii. Neexistuje jediný vládce, ale je více králů a královen určitých území, které jsou ještě rozděleny do tzv. okresů, které má na povel "šerif" a pod ním jsou obyčejní upíři. Vše má svůj řád a mají i své zákony, které nikdo nesmí porušit, jinak předstoupí před Soudce a ten vynese rozsudek a někdy ho i vykoná. Soudce mi trochu připomíná inkvizici ve středověku. A tak jsme se zase dostali k lidem, kteří ve středověku nechávali popravit naprosto všechny odlišné a nevyhovující lidi, tehdy prostě všem říkali čarodějnice.

     Prvním asi nejznámějším upírem je Drákula od Brama Stokera, který si vzal inspiraci z Vlada III. s přízviskem Napichovač, protože nechával narážet své nepřátele na kůly. Tento středověký rumunský vládce však nebyl zas tak krutý, jak mu všichni připisují. Jistě, nechával popravovat své nepřátele, ale kdo v té době ne. A kde se asi to narážení na kůly naučil? Přece od Turků, když byl v mládí v jejich zajetí. Zabili mu otce a on se sám s hrstkou věrných musel postavit nejen Turkům, ale i šlechtě, které bral peníze. V Rumunsku a v oblasti kolem není Vlad III. padouch, ale hrdina.
     Ale proč si Stoker vybral tohoto vládce? Ve všech evropských legendách byl upír vykreslován jako chudý, nemajetný člověk. Byl to nejspíš ještě pozůstatek z doby honů na čarodějnice, kdy objeti byli obvykle z prostého, venkovského lidu. Tak proč najednou Stoker udělal z upíra šlechtice? Drákula byl poprvé vydán roku 1897, ale neuchytil se. Ač byl v té době rozšířen všeobecný zájem o mystiku a nadpřirozeno, Drákulu skoro nikdo nečetl. O pár let déle Stoker vážně onemocněl a zemřel 20. dubna 1912 v polorozpadlém domě na předměstí Londýna. Byl chudý, všemi opuštěný a na jeho úmrtním listě je jako důvod smrti uvedeno: "Úplné fyzické vyčerpání." Úspěchu své knihy o Drákulovi se nedožil.

     Ale kde se vlastně zvali ty legendy o upírech, temných bytostí noci, nemrtvých, kteří vstávají z hrobů a sají krev. První doložené odkazy na takovéto bytosti najdete daleko před dobou Drákuly, sahají až do starověku, někdy se uvádí i pravěk. Jako kdyby tyto bytosti provázeli lidstvo celou historii od počátku. Nemohli tedy kdysi existovat?
     O upírech toho bylo v celé historii napsáno už dost a dost. Některá zpracování jsou pravdivá a některá zase ne. I když slovo "pravdivá" asi není to správné. Existuje pravda nebo lež o upírech? Jsou jen výplodem naší představivosti nebo snad skutečně někdy obývali s námi Zemi? To nevím, a myslím si, že to nikdo jen tak nezjistí. To jestli v ně věříte, či nikoliv, záleží jen a jen na vás…
     Já souhlasím se slovy Brama Stokera: "Nenutím nikoho, aby uvěřil, já důkaz nepotřebuji…"

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kytička haiku o lásce

Kreslím lebku

Václav Lucemburský - trubadúrská poezie