Adriana - 3. kapitola

Adriana
3. kapitola

Ráno je objevena mrtvola nějakého obchodníka. Je to již pátá oběť. Obyvatelé Florencie přepadá hysterie. Adriana převáží sarkofág do laboratoře a její kolega Petr Sanago je fascinován tou monstrózností v sarkofágu. Adriana studuje schránku, která byla v hrobce. Ve skryté zásuvce našla svitek, který si přečetla.
Měla pravdu. "Ten muž v sarkofágu je lord Turm Kaiknas a socha je vyobrazení jeho ženy. Otevřením hrobky byla Chiméra přivedena k životu, jenže ji nic nespoutává a proto zabijí." řekla Andriana. Petr si na mapě označil místa útoků a zjistil, že jsou systematické. "Ona něco hledá," vykřikl. Adriana nad tím přemýšlí a pátrá v archívech. Brzy nalezne spis o událostech okolo Turma Kaiknase. Najde také způsob, jak zastavit Chiméru. "Petře, musíš ty kostra oddělit od sebe a to co nejrychleji," řekla mu a sama šla dostudovávat další spisy. Petr se pustil do obtížného úkolu.

Po několika dnech Petr dokončil práci a zavolal Adrianě. Mezitím však bylo zabito dalších pět lidí. Lidé chtěli lov na zvíře a policie již neměla nic pod kontrolou.
Adriana přiběhla do muzea. "Petře, znič tu kostru. Spal ji! Já už musím běžet." řekla a sebrala ostatky Turma Kaiknase. Utíkala s nimi na hřbitov do hrobky. Tam totiž nalezla vchod do tajné chodby.
Vsunula se do otvoru a pokračovala podzemními chodbami města až došla do hrobky, kde byly tři sarkofágy. Jeden s Anait, druhý se synem Velisem a třetí byl prázdný. Adriana do něho vložila ostatky Turma Kaiknase. Zaslechla nějaký zvuk a tak se otočila. Před ní stála Chiméra a pozorovala ji. Zvíře se pak otočilo a odcházelo chodbou. Adriana ji následovala, až společně došli ke dveřím. Chiméra jako kdyby ji pokynula, aby je Adriana otevřela. Udělala to a vešla do místnosti.
Nejdřív to tam nepoznávala, ale pak si uvědomila, že stojí v sále starého zámku. Podle legend celá Florencie kdysi bývala město Velathri. Zámek kdysi patřil rodině Kaiknas a po smrti Turma si ho přivlastnil Lars Thyrens. Několik generací nebyl obýván. Starousedlíci tvrdí, že v něm straší duše zavražděné Anait a Velise.
Adrianě začalo docházet, proč se Chiméra probudila k životu a co hledala. Chce pomstít Turma a hledá hrob Larse Thyrense.
Chiméra pokračovala v cestě a Adriana šla za ní. Po starých polorozpadlých schodech sestoupili opět do podzemí. V kopce byl sarkofág. Adriana opatrně přistoupila blíž a spatřila nápis se jménem Larse Thyrense. Chiméra z ničeho nic skočila na sarkofág. Adriana uskočila stranou. Chiméra svou obrovskou tlapou udeřila do víka, až to zadunělo a ozvalo se praskání. Udeřila znovu a kámen se rozlomil. Pak vnikla dovnitř a svými drápy rozdrtila ostatky Larse Thyrense.
Adriana se ohlédla a spatřila tři průsvitně zářící postavy. Byl to Turm, Anait a Velis. Konečně jejich duše byly pomstěny a byly opět spolu. Duše zmizely v bílém světle. Chiméra zařvala a proměnila se v sochu.

Adriana odešla ze zámku. Její úkol zde skončil. Zlo bylo poraženo a pomsta byla vykonána. Zloduch Lars byt ztrestán a Turm byl konečně se svou rodinou.
V muzeu už na Adrianu čekal Petr: "Tak jsem udělal, co jsi mi řekla, a spálil jsem ostatky Chiméry. A co Turm?" Adriana se v duchu usmála a odpověděla: "Turm našel vytoužený klid a jeho vrah už klid nemá."
Adriana je unavená, odjíždí domů. Ještě v letadle ji ale dostihne zpráva, že kdesi udeřila nějaké strašná kletba… Má další případ.

POKRAČOVÁNÍ PŘÍŠTĚ…

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dopis z Bradavic (+ úvodní esej)

Kreslím lebku

Kytička haiku o lásce