Mary - 11. kapitola

MARY
11. kapitola

Uběhlo několik dní a tým bojovníků složený ze směsice bytostí dobra a zla, anděl a poloanděl, upír, démon a vlkodlak. Prostě velice zajímavá a hlavně různorodá skupina. Sešli se na základně, protože Mary svolala poradu. "Takže už dorazili všichni. Výborně. Měli jsme dostatek času na získávání informací o jednotlivých jménech zla. Nyní každý ve stručnosti řekne, co zjistil," řekla na úvod. "Začne Marcus. Ten měl Pána Klamu a Lokiho." dodala Mary.
Marcus si poposedl na židli a spustil: "Loki je severský bůh, který je vychytralý, falešný a hrozivý. Dokáže měnit podobu na plamen, ledního medvěda, ptáka, tuleně a starou bábu. Je nevlastním bratrem Odina, hlavního severského boha; společník Thóra, boha hromu a boje. Jednu ledovou obryni si vzal. Jak se jen jmenoval? Jo, byla to Angrboda a zplodil s ní Hel, bohyni podsvětí a smrti…"
"Jé, tu mám já!" zvolal Raniel.
Marcus ho zpražil pohledem a pokračoval. "Takže bohyni Hel, pak démonického vlka Fenrira a hada Midgarda. Lokiho největší zločin byl, že odmítl plakat pro boha Baldra a nepomohl tak v jeho osvobození z podsvětí. Loki byl připoután k balvanu v podzemní jeskyni, nad hlavou má hada, který na něho plive jed. Zmítá se v bolestech a tak vzniká zemětřesení. Zůstane uvězněn až do příchodu ragnaröku. Tehdy se pomstí a v podobě ohně zničí celý svět."
"Dobře," řekla Mary, "a co máš na Pána Klamu?"
"Pán Klamu je popisován jako Ďábel. Vysoký s odpornou rudou tváří, velké chlupaté uši, bradka a zahnuté rohy. Mezi nory a čelem mu září obrácený pentagram. Má velké netopýří křídla a chlupaté zvířecí nohy s drápy. No, prostě obluda. Tvrdí o sobě, že je zlo. Aby ho člověk spatřil, musí být schopen nečestného pohledu. Takže asi všichni lidi! On je ten Zlý a příčina zla. Prý sami lidé si ho vymysleli, aby omluvili zlo, které páchají. Je prý nejobludnější produkt lidské lži," řekl Marcus.
"No, to je zajímavé. On chudák za nic nemůže. To vše lidi. To je typické. Fajn, kdo další. Asi Selek, ten se nejvíc vrtí. Ty jsi měl Pana a Setha. Tak máš slovo," řekla Mary.
"Ó, děkuji," řekl Selek a uklonil se. "Seth je staroegyptské božstvo zla a síly chaosu. Ztělesňuje zuřivost, zločin a zkázu. Zabil svého bratra Usireva a zmocnil se trůnu. Byl zodpovědný za sucho, hlad a byl nepřítelem zemědělství. Ničil úrodu krupobitím a ohněm. Nakonec byl poražen a zahnán Hórem, symbolem dobra." Selek si poposedl a pokračoval: "A Pan je řecký bůh polí, lesů a pastýřů. Byl dlouhovlasý s lidským tělem a kozími rohy a nohami. Vlastní matka před ním uprchla a otec ho vzal na Olymp. Byl hravý a energický. Rád strašil lidi. Je znám milostnými pletkami. Třeba jednu nymfu proměnil její otec v rákosí, aby ji zachránil před Panem. Existuje legenda, že Pan zemřel ve stejný okamžik jako Kristus. Námořník Tammuza uslyšel hlas, který pravil: ,Vyřiď lidem, že velký Pan je mrtev.´ a pak slyšel velký nářek. Byla to prý lež, protože ve středověku se Pan vrátil a církev mu říkala démon. Nebo to taky mohla být jen pomluva a Pan je v tom nevině. Církev jen potřebovala viníka."
"Hmm, to zní zajímavě. Teď Raniel," řekla Mary.
"Fajn. Já mám Hel a Usireva. Hel je severská bohyně podsvětí a smrti. Vládne zemřelým, ale jen těm, kteří zemřeli přirozenou smrtí nebo při nehodě. Ti, kdo padli v bitvě, jdou do Valhaly, kde sídlí Thór a jeho Valkýry. Je velmi odpudivá. Polovinu těla pokrývají živé svaly a polovina je v rozkladu. Ale zlá není. A Usirev? Stal se prvním faraónem, naučil lid zemědělství, tkaní a hudbě, stanovil zákony a rozšířil po světě civilizaci. Jeho bratr Seth ho zabil a roztrhal. Usirevova manželka Eset, těla poskládala a magií vzkřísila. Jeho pohlavní úd spolkla ryba, ale přesto byla Eset oplodněna a tak se narodil Hór. Vzkříšený Usirev se stal bohem podsvětí a i nejvyšším soudcem. Byl prý nejuctívanější ze všech staroegyptských bohů. Takže ani Usirev mi nepřijde jako nějaké zlo," prozradil své informace Raniel.
Mary přikývla a řekla: "Máš pravdu. Ti dva Hel a Usirev jsou mimo podezření. Stejně tak i Loki a Seth, ti jsou sice prevíti, ale jinak docela neškodní. Pana musíme ještě doprověřit, ale myslím, že i on je v tom nevině. Pán Klamu je ďábel, takže zatím náš hlavní adept na post velkého Zla. Teď já, jestli lukas dovolí."
"Jistě, já mám stejně ty nejdůležitější jména. Tak mluv, Mary." Lukas jí předal slovo.
Mary si sedla na okraj stolu a povídá: "Já mám Háda, Dionýsa a Bakcha. Ti jsou taktéž mimo podezření, ale stejně vám o nich něco řeknu. Hádes, řecký bůh podsvětí, byl prý tak strašný, že se lidé báli vyslovit jen jeho jméno. Nikomu, kromě jeho manželky, není dovoleno odejít z podsvětí. Římané ho ztotožňovali s bohem Pluto a Oreus. Oreus je válečnický bůh, který drtil ostatní bojovníky a byl zobrazován jako ďábelská postava. Dionýsos byl řecký bůh vína a plodnosti. Byl zobrazován jako býk, nebo muž s býčí hlavou. V Indii se naučil užívat víno a po návratu do Řecka ho oslavovali hlavně opilci, ale v podstatě zlý nebyl. Jeho římský protějšek je Bakchus. To je pořádný prevít. Je to bůh opilství a orgií. Jeho uctívačky bakchantky ho uctívali na bakchanáliích, kde se popíjelo a užívalo drog, dopřávalo se sexuálním orgiím a ženy prý trhali na kusy muže i lesní zvěř a jejich syrové maso pojídaly, koupaly se v krvi a další šílené věci. Někdo věří, že to byly první upíři, ale to je pitomost. Já Bakcha znám osobně, takže můžu s jistotou říct, že rozhodně není pořádné zlo. Je to šílenec s oblibou pro sex, drogy a krev, ale neumím si ho představit jako nějaké velké Zlo. I tyto tři jména padají. Už zbývá jen Lukas se svými adepty."
Lukas přikývl a řekl: "Fajn, já mám Rohatého boha a Satana. Rohatý bůh se objevuje již 13 000 před naším letopočtem na jeskynních malbách ve Francii. Byl spojován s lovem a přírodou. Pak se jeho kult ztrácí. Objevil jsem o něm nějaké zmínky ve středověku ve spojitosti s čarodějnicemi. Tam je ztotožňován s Panem. Pak zase zmizel a objevuje se až v novověku. Jako kdyby na čas zmizel, aby se mohl za čas vrátit znovu v plné síle. I v dnešní době má mnoho stoupenců a jmenuje se Pan, Bafomet nebo Satan. Je tu i sekta, která ho uctívá. Nese název Ordo Templi Orientis. Tohoto Rohatého boha tam uctívají sexuálním násilím. On by mohl být skutečné Zlo. A Satan? To je jen odkaz na mnoho temných božstev či démonů. Rohatý bůh je v podstatě něco jako protiklad Boha. Mary s ním měla pravdu."
Mary se ušklíbla a pokývala hlavou. "Ano, bohužel nám z tohoto prostudování vyplívá jediné. Rohatý bůh je skutečná hrozba a my pořád nevíme, kdo proti nám stojí!" řekla.
"Bravo!" řekl Ezechiel a zatleskal. Všichni se po něm otočili. Nikdo si nevšiml, že se u nich objevil. On pokračoval: "Máte pravdu. Je tu zlo, které brzy ovládne svět…"

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dopis z Bradavic (+ úvodní esej)

Kreslím lebku

Kytička haiku o lásce