Kynuté bochánky plněné červenou řepou

Kynuté těsto mám hodně ráda a nejčastěji z něho dělám různé bochánky a houstičky. Je to jednoduché a připravím tak skvělou svačinu. Pravidelnost nehledejte, každý kousek je originál. :-)


Suroviny:
84 g droždí
300 ml vody (nebo mléka)
1/2 lžíce cukru krystal
1 vejce
400 - 450 g hladké mouky
1/2 lžíce soli
majoránku
červenou řepu
hladkou mouku na val
olej na vymazání plechu
vodu na potření
sůl na posolení

Postup:
 - Červenou řepu může použít buď čerstvou, nebo nakládanou. Pokud vezmete nakládanou ve sklenici (ať už kupovanou nebo domácí), tak ji nasypte do cedníku a nechte pořádně okapat. Pokud máte čerstvou řepu, tak si ji oloupeme a nastrouháme na hrubo na struhadle, dáme do hrnce s trochou vodou, osolíme a necháme uvařit do měkka. Pak scedíme a necháme okapat.
- Do mísy nadrobíme droždí, nalijeme vlažnou vodou (nebo vlažné mléko) a posypeme trochou cukru. Necháme vzejít kvásek (asi 10 - 15 minut).

- Do kvásku přidáme vejce, hladkou mouku a sůl, těsto zpracujeme do hladké a vláčné podoby. Necháme vykynout asi 15 minut.

- Pomoučíme val hladkou moukou a z těsta vytváříme placičky o průměru 8 - 10 cm, doprostřed placky dáme kopeček červené řepy a zabalíme, aby vznikl bochánek. Uzavřenou stranou položíme na vymazaný (olejem) plech.

- Bochánky nepokládejte těsně vedle sebe, ale nechte mezi nimi trochu místa. Po naplnění plechu necháme bochánky asi 5 minut okynout. Pak potřeme vodou a navrch osolíme.

- Plech dáme do předehřáté trouby a pečeme na 170´C asi 30 minut, bochánky vyndáme až svrchu zezlátnou.

Poznámka:
- Bochánky lze naplnit čímkoliv, například uzeným masem, špenátem nebo jen strouhaným salámem.
- Můžete posypat třeba kmínem nebo nějakými semínky, záleží, na co máte chuť.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kreslím lebku

Dopis z Bradavic (+ úvodní esej)

Kytička haiku o lásce