Čoko-kakaové sušenky

Dneska tu mám pro vás ještě jeden recept, tentokrát na čoko-kakaové sušenky, které si klidně můžete udělat s čokoládou nebo lentilkami. Mám ráda variabilitu receptů, protože záleží jen na vás, co máte rádi a co si do sušenek dáte. Fantazii se meze nekladou...


Ingredience:
200 g hladké mouky
½ lžičky jedlé sody
80 g cukru krystal
1 vanilkový cukr
1 vejce
100 g másla
3 lžičky kakaa
50 g čokolády na vaření (lze nahradit lentilkami)

Postup:
- Do mísy dáme mouku, jedlou sodu, cukr krystal, vanilkový cukr, vejce, změklé máslo a kakao. Všechny suroviny zpracujeme do hladkého těsta a dáme si ho vychladit asi na 40 minut do ledničky.
- Čokoládu si nasekáme na kousky, nebo si připravíme lentilky.
- Plech si trochu vymažeme olejem, nebo vyložíme pečícím papírem.
- Z těsta tvoříme kuličky, do kterých zapracujeme kousky čokolády, nebo lentilky. Kuličky jen mírně zploštíme (neděláme placičky, protože se to v troubě trochu rozteče do podoby sušenek) a dáváme s větším rozestupem (asi 6-7 cm) na plech.
- Plech dáme do vyhřáté trouby a pečeme na 160´C asi 25 minut.

Poznámky:
- Sušenky jsou hodně málo sladké, hlavně pokud použijete kvalitní kakao, tak si klidně přidejte cukr do receptu.

- Pokud děláte variantu s lentilkami, tak nějaké zapracujte do sušenek a pár jich dejte navrch. Sušenky tak budou barevnější a veselejší. 

- Teplotu a dobu pečení si vyzkoušejte podle vaší trouby, protože každá peče trochu jinak. Já nerada peču zprudka, proto volím teplotu 160´C a peču 20 až 25 minut. Ale pokud zvýšíte teplotu, tak se sušenky pochopitelně budou péct kratší dobu. 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kreslím lebku

Kytička haiku o lásce

Kapka vody ve verších