Vanilko-kakaové sušenky

Blog Knižní přátelství je nádherný a velmi ráda se na něj chodím dívat a hlavně se inspirovávat. Takže moc děkuji Veronice za to, že jej dělá tak úžasně. :-) Její recepty jsou lákavá, a tak jsem vyzkoušela její Vanilko-kakaové sušenky. Prozradím, že jsou vynikající. 


Vanilko-kakaové sušenky
Jak už mě znáte, tak já si recepty velmi často upravuji podle svého, a tak to bylo i v případě těchto vánočních sušenek. Pro původní recept jděte k Veronice na Knižní přátelství.

Vanilkové těsto:
150 g hladké mouky
50 g másla
60 g cukru krystal
1/2 vanilkového cukru
1/2 lžičky kypřícího prášku
1 lžíce mléka
1 vejce
špetka soli

Kakaové těsto:
150 g hladké mouky
50 g másla
60 g cukru krystal
2 lžíce kakao (kvalitní holandské)
1/2 lžičky kypřícího prášku
1 - 2 lžíce mléka
1 vejce
špetka soli

Postup:
- Uděláme si vanilkové těsto tak, že si do mísy nandáme mouku, změklé máslo, cukr, vanilkový cukr, půl lžičky kypřícího prášku, mléko, vejce a špetku soli. Všechno pořádně zpracuje do vláčného těsta. A dáme utuhnout do lednice (alespoň na 1 hodinu).
- Stejně postupujeme také u kakaového těsta, jen vynecháme vanilkový cukr a místo něj do těsta dáme dvě lžíce kvalitního holandského kakaa. Také dáme kakaové těsto utuhnout do lednice (alespoň na 1 hodinu).
- Na pomoučeném vále vyválíme světlé těsto cca. na 0,5 centimetru. Z těsta vykrajujeme kolečka, do kterých vykrojíme hvězdičku nebo zvonek. Kolečka s otvorem nandáme na plech. Pak vyválíme tmavé těsto a postupujeme stejně. Do světlých koleček dáme kakaové hvězdy a zvonečky, do tmavých koleček zase vanilkové tvary. A tak vznikne krásné, dvoubarevné cukroví.
- Plech s dvoubarevnými sušenkami dáme do vyhřáté trouby a pečeme na 170´C asi 12 minut. Světlé těsto zezlátne.

Poznámky:
- Klidně můžete dělat jiné tvary, záleží na fantazii. 
- Sušenky můžete dávat celkem blízko k sobě (od sebe jen tak 1 centimetr), protože drží tvar a neroztečou se. Já jsem na prvním plechu dělala vetší rozestupy, abych si recept vyzkoušela, ale pak jsem už sušenky dávala víc k sobě.
- Jako obvykle si klidně přidejte cukr do těsta, nebo se držte Veroničina receptu.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kreslím lebku

Kytička haiku o lásce

Kapka vody ve verších