Vanilko-kakaové sušenky
Blog Knižní přátelství
je nádherný a velmi ráda se na něj chodím dívat a hlavně se
inspirovávat. Takže moc děkuji Veronice za to, že jej dělá tak úžasně.
:-) Její recepty jsou lákavá, a tak jsem vyzkoušela její Vanilko-kakaové sušenky. Prozradím, že jsou vynikající.
Vanilko-kakaové sušenky
Jak už mě znáte, tak já si recepty velmi často upravuji podle svého, a
tak to bylo i v případě těchto vánočních sušenek. Pro původní recept
jděte k Veronice na Knižní přátelství.
Vanilkové těsto:
150 g hladké mouky
50 g másla
60 g cukru krystal
1/2 vanilkového cukru
1/2 lžičky kypřícího prášku
1 lžíce mléka
1 vejce
špetka soli
Kakaové těsto:
150 g hladké mouky
50 g másla
60 g cukru krystal
2 lžíce kakao (kvalitní holandské)
1/2 lžičky kypřícího prášku
1 - 2 lžíce mléka
1 vejce
špetka soli
Postup:
- Uděláme si vanilkové těsto tak, že si do mísy nandáme mouku, změklé
máslo, cukr, vanilkový cukr, půl lžičky kypřícího prášku, mléko, vejce a
špetku soli. Všechno pořádně zpracuje do vláčného těsta. A dáme
utuhnout do lednice (alespoň na 1 hodinu).
- Stejně postupujeme také u kakaového těsta, jen vynecháme vanilkový cukr a místo něj do těsta dáme dvě lžíce kvalitního holandského kakaa. Také dáme kakaové těsto utuhnout do lednice (alespoň na 1 hodinu).
- Stejně postupujeme také u kakaového těsta, jen vynecháme vanilkový cukr a místo něj do těsta dáme dvě lžíce kvalitního holandského kakaa. Také dáme kakaové těsto utuhnout do lednice (alespoň na 1 hodinu).
- Na pomoučeném vále vyválíme světlé těsto cca. na 0,5 centimetru. Z
těsta vykrajujeme kolečka, do kterých vykrojíme hvězdičku nebo zvonek.
Kolečka s otvorem nandáme na plech. Pak vyválíme tmavé těsto a
postupujeme stejně. Do světlých koleček dáme kakaové hvězdy a zvonečky,
do tmavých koleček zase vanilkové tvary. A tak vznikne krásné,
dvoubarevné cukroví.
- Plech s dvoubarevnými sušenkami dáme do vyhřáté trouby a pečeme na 170´C asi 12 minut. Světlé těsto zezlátne.
Poznámky:
- Klidně můžete dělat jiné tvary, záleží na fantazii.
- Sušenky můžete dávat celkem blízko k sobě (od sebe jen tak 1
centimetr), protože drží tvar a neroztečou se. Já jsem na prvním plechu
dělala vetší rozestupy, abych si recept vyzkoušela, ale pak jsem už
sušenky dávala víc k sobě.
- Jako obvykle si klidně přidejte cukr do těsta, nebo se držte Veroničina receptu.
Komentáře
Okomentovat