Jan Hus - člověk, který měl svůj sen?

Maglaiz v nové Iluzi pro Habsburky mě přiměla ke krátkému zamyšlení nad tím, co pro mě znamená Jan Hus...

Poprvé jsem se s mistrem Janem Husem setkala nejspíše na základní škole v hodinách dějepisu, ale přiznejme si, koho v té době něco z učiva doopravdy zajímalo? Šlo jen o hloupé letopočty a informace, které bylo potřeba se pořádně nabiflovat pro písemku nebo na zkoušení. Jan Hus pro mě byl nějaký chlápek ve středověku, který se postavil církvi a oni ho upálili... Kdo by to dál řešil?

Až později jsem začala více přemýšlet o naší historii a Jan Hus byl veliký muž, který do své doby prostě nikdy nemohl zapadnout, doslova ji převyšoval. Pro někoho je to kacíř, který se rouhal a pomlouval církev. Pro jiné je zase naopak hrdina, který se postavil zaběhnutým církevním zvyklostem a snažil se o změnu přístupu církve.

Já ho ovšem beru spíše jako člověka, který měl svůj sen o tom, že lidé mohou mít království nebeské už na zemi. Věřil v mír a v to, že si jsou všichni rovni. I obyčejní lidé mají svá práva a nemusejí jen slepě věřit kněžím, kteří často překrucovali Bibli podle svého. Proč by si nemohl číst ve Svaté knize každý sám? K čemu potřebuje výklad?
Zkažený Papež, zkažení kněží, zkažená celá církev... Chudí lidé sice neměli na jídlo, ale na odpustky mít museli, jinak to nešlo. A co dělala církev pro lidi? Nic, jen je ještě více vykořisťovala.
Sen Jana Husa byl příliš velký, tehdejší svět na jeho slova nebyl prostě ještě připravený.

Mistr Jan Hus nemohl uspět, církev nepotřebovala lidský přístup k víře, protože musela dokázat, že je nade všemi. Jeden člověk proti všem ostatním nezmůže vůbec nic, to by se nejprve musel změnit celý svět... A tak ho upálili. Vlastně ho obdivuji za to, že vytrval ve svém přesvědčení až do konce. Klidně mohl svá slova odvolat, přestože by si myslel své.

Jak by asi vypadaly dějiny, kdyby Jan Hus neshořel na hranici v Kostnici? Třeba mohl dožít někde v ústraní, všemi zapomenut a zemřít stářím... Husité v čele s Žižkou by nikdy nevyjeli se svými vozy do boje a všechno by bylo jinak...
Ale on vytrval a nikdy se svým zásadám nezpronevěřil. Věděl, co ho čeká, ale věřil, že jeho víra je ta pravá, že on má pravdu. A minimálně za tohle si zaslouží obdiv.

Co tedy pro mě znamená Jan Hus? Velikán své doby, na kterého by se nemělo zapomenout, ale hlavně člověk, který měl svůj sen a nebál se pro něj obětovat...
 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kreslím lebku

Dopis z Bradavic (+ úvodní esej)

Kytička haiku o lásce