Dýňová polévka

Na Instagramu @knihomil_zdenka mi už pár lidí psalo o recepty, které tam občas přidávám, tak jsem se rozhodla, že je budu dávat sem. Snad budou někomu k užitku.
Nedělám nic složitého a postupy si snažím co nejvíce usnadňovat, přece jen hlavně teď v létě rozhodně nehodlám trávit celé dny v kuchyni. :-) Doufám jen, že můj postup bude smysluplný, a že pochopíte, co tím chtěl autor říct.


Dýňová polévka
Receptů na dýňovou polévku najdete na internetu velké množství, u některých je velké množství surovin a také nejsou úplně nejsnadnější na postup. Já mám ráda tuhle „odlehčenou“, bez příkras, prostě si pochutnat na vynikající chuti dýně a nic jiného k tomu nepotřebuji.
Jen je tu trochu problém s množstvím surovin, jsem zvyklá vařit od oka, takže vodu i mléko liju do polévky podle potřeby. Dýně by mělo být tak 500 g (až 1 kg), záleží, kolik polévky děláte a jak moc dýňovou ji chcete.

Suroviny:
dýně Hokaido
voda (nebo vývar)
sůl
pepř
mléko
zakysaná smetana

Postup:
- Menší dýni Hokaido rozkrojíme a odstraníme semena. Dužinu dýně nakrájíme na kostky. Dýně se může ještě oloupat, ale já to nedělám.

- Nakrájenou dýni dáme do hrnce a zalijeme vodou, popřípadě vývarem. Trochu osolíme a přidáme špetku pepře. Pokud jde o množství vody, kousky nemusejí být úplně ponořené. Přivedeme k varu a necháme asi 15 minut povařit. Poklice je během vařeni šikmo, aby se voda trochu zredukovala (odpařila). Uvařenou dýni sundáme z plotny, přiklopíme a necháme ještě asi 5 – 10 minut stát.

- Teď jsou dvě varianty, jak postupovat. Buď rozmixovat tyčovým mixérem uvařenou dýni s vodou a přimíchat trochu mléka, až vznikne hladká „krémová“ polévka. Nebo si vyndáme mixér, do něj nandáme uvařenou dýni (i s vodou v hrnci) a společně s mlékem rozmixujeme do hladka. Výsledek bude stejný, takže záleží na tom, zda raději používáte klasický mixér, nebo ten ruční.

- Polévku ochutnáme, popřípadě trochu dosolíme podle potřeby.

- V talíři polévku můžeme ozdobit lžící zakysané smetany, ale není to nutné. Zaleží jen na vás.

Poznámka:
- Zakysanou smetanu lze také před podáváním zamíchat přímo do polévky. Případně s ní můžete na polévce vytvořit různé obrazce a klikyháky. Fantazii se meze nekladou.

- Na ozdobení si můžete také připravit třeba krutony, které uděláte tak, že nakrájíte rohlík a na pánvi opečete s troškou oleje. 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kytička haiku o lásce

Kreslím lebku

Václav Lucemburský - trubadúrská poezie