Jeď dál - Austin Kleon

Autor knih „Kraď jako umělec“ a „Ukaž, co děláš“ se vrací, aby svým čtenářům poradil, jak zůstat kreativní. V první knize nám prozradil, jaké je tajemství tvoření a kreativity. V druhé poradil, jak sdílet tvorbu a umění. No, a v této třetí knize je na čase prozradit, jak se vypořádat s tvůrčí krizí, aneb „jak zůstat kreativní v časech dobrých i zlých.

     Líbí se mi všestrannost rad, že se kniha dá aplikovat na různé tvoření. Sice je psána pro psavce, tedy spisovatele, blogery, básníky i umělce, ale využít ji může každý. Je tu mnoho dobře mířených rad do života, protože kreativita není jen umění, ale také způsob vyjadřování sebe samotných. Bez fantazie a tvoření by se život stal dosti chudým a nudným.

     „Myslím, že potřebuju zůstat kreativní, ne abych někomu něco dokazoval, ale protože mi to prostě dělá radost… Myslím, že snažit se být kreativní a stále se něčím zaměstnávat má hodně společného s udržením se při životě.“

- Willie Nelson -

     Jednotlivé body obsahu se mohou zdát nesmyslné až chaotické, ale autor ví, co tím myslí. Začtete se a prostudujte si jednotlivé kapitoly a pochopíte mnohá tajemství kreativity. Až si možná budete říkat, že takhle jednoduché to být nemůže.

     Každá kapitola v sobě má inspirativní myšlenky a kniha jako celek vás pořádně nakopne, abyste se nebáli a tvořili.

     Jedinou věcí, kterou můžete opravdu ovlivnit, je to, čím naplníme své dny… Včerejšek je za vámi, zítřek možná nikdy nepřijde, takže je tu jen dnešek a to, jak s ním naložíme.

(str. 19)

     Máte tvůrčí krizi? Nakopněte ji a tvořte dál! Nezáleží na tom co, hlavní je něco dělat, protože jedině tak si udržíte kreativní myšlení, a zároveň tak získáte zkušenosti.

     Nemáte svůj den? Nejraději byste vše vyhodili do koše? Co se nadechnout čerstvého vzduchu a jít zkusit udělat alespoň něco malého? Přestat fňukat nad tím, že vám nic nejde. Nevzdávat se a pokračovat dál. Chybami se člověk učí. Není vaše práce dokonalá? No a co? Snažili jste se a vždy se k té práci můžete vrátit, a udělat to lépe. I „cvičná“ práce má velký význam.

Svět nepotřebuje nutně víc velkých umělců. Potřebuje víc dobrých lidí.

Umění je tu pro život, ne naopak.
(str. 135)

Jeď dál je výjimečná kniha, která mi otevřela oči a nastartovala touhu zase psát blog. Netvrdím, že mě osvítila jako Duch svatý, a hle byla jsem připravena psát. To asi nedokáže nic a nikdo. Každý si musí všechno srovnat v sobě a rozhodnout se, co chce dělat. Ale rozhodně byla impulsem k tomu, že čtete tyto dojmy ze čtení. Po více jak roce jsem se rozhoupala a zase píšu nejen o knihách. Jen tak, prostě psát o radostech pro radost. Knihu si dám do knihovny, abych ji měla po ruce a mohla se k ní vrátit.

Každý den je potenciálním semínkem, ze kterého můžeme vypěstovat něco krásného.

(str. 206)

Knihu Jeď dál doporučuji všem, kteří hledají impuls k překonání tvůrčí krize, a nejen těm. Autor píše čtivě, takže se do knihy snadno ponoříte a můžete vstřebávat moudra. Ovšem, kdo se už setkal s autorovými předchozími knihami, tak už ví, že tajemství se skrývají v detailech a nakonec jsou velmi prostá. Fantazie je všude kolem nás, stačí se zastavit a rozhlédnout se.

Komentáře

  1. Děkuji za inspirativní článek. Myslela jsem si, že třetí Kleonovu knihu už nemám zapotřebí, že už toho víc zajímavého vymyslet nemohl a už jen vaří z předhoczího, ale tvoje nadšení je z textu natolik znát, že to s ním nejspíš risknu ještě do třetice! :-)
    Děkuji!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kreslím lebku

Dopis z Bradavic (+ úvodní esej)

Kytička haiku o lásce