Stela a 16 huskyů – Tereza Pařízková

 Krásná kniha pro děti od 7 let, která zaujme na první pohled, a to nejen příběhem. Je hezky zpracovaná a už teď patří k mým oblíbeným knihám, takže se k ní ráda vrátím.

     Desetiletá Stela miluje knihy Jacka Londona, a není divu, protože k „Bílému tésákovi“, nebo „Volání divočiny“ má velmi blízko. Její otec je mašér, tedy jezdí závody se psím spřežením. A protože je Stela už velká, dostane se jí té cti, aby vybrala štěně do smečky.

     Ráda otci pomáhá, psi má velmi ráda, hraje si s nimi, ale ví, že starost o psy je víc. Celé je to dřina, vytrvalost a dlouholetá píle, jedině tak se vytvoří kvalitní smečka. Otec se po nějakém čase chystá na velký a nebezpečný závod na Aljašce. Bude to těžké a prověří to sílu smečky, do které mašér také patří. Stela otci pomáhá i během tréninků, a ráda by byla na závodě uprostřed divočiny společně s tátou, ale na to je ještě moc malá. Může to být nebezpečné, ale sní o tom, že jednou půjde v otcových šlépějích.

     Kniha má velmi jednoduchý příběh a všechno v něm do sebe krásně zapadá. Je to kniha pro děti od 7 let, takže je tam hodně obrázků a text je příjemně většími písmeny. Děj odsýpá a vypráví ho samotná Stela, která miluje přírodu. Její pohled na svět je ještě dětsky naivní, proto příběh jistě osloví všechny děti. Ovšem věřím, že kniha v sobě má potenciál k tomu, aby zaujala také rodiče, kteří ji se svými dětmi budou číst.

     Láska ke zvířatům, hlavně ke psům, a k přírodě čiší z každé stránky. Čtenář má možnost nahlédnout do života mašéra, jeho povinností a oddanosti ke své smečce. Ti psi totiž už dávno patří do rodiny. A přestože má každý pes svou boudu, tak jsou členové rodiny, nebo je mašér členem psí smečky?

     Další silnou stránkou knihy jsou ilustrace, která nakreslila Ivona Knechtlová. Obrázky si mě získaly na první pohled, už když jsem uviděla titulní stranu v knihkupectví, tak jsem věděla, že knihu chci mít. O ději jsem si přečetla až po bližším zkoumání, ale ty ilustrace jsou prostě nádherné.

 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kreslím lebku

Kytička haiku o lásce