Plamen v srdci - Kathleen E. Woodiwiss

Krásná romantická kniha...
Cerynise Kendallová se náhle ocitá v bezvýchodné situaci. Její poručnice Lydie Winthropová, která se před pár lety dívky ujala po smrti jejích rodičů a odvezla ji do Londýna, kde ji platila studium a kurzy malování, je mrtvá. Stará paní zemřela tak náhle, a těsně po pohřbu se objevil její synovec Alistair, který má podle dávné závěti zdědit dům i majetek. Dost uslintaně nabídnul Cerynise, že ji nechá v domě, když se stane jeho milenkou, což dívka odmítla. A tak se ocitla v dešti bez peněž a majetku na ulici, rozhodnuta vrátit se domů do Ameriky. Naštěstí v přístavišti potká starého námořníka, který ji odvede na loď kapitána Beauregarda Birminghama, kde dívka vyčerpaně omdlí. Beau pozná v dívce svou dávnou kamarádku, dceru jeho učitele pana Kendalla, kterou v dětství ochraňoval, než odjel na moře. Cerynise je Beauovi vděčná, že se o ni postaral, v dětství do něj byla zamilovaná, byl pro ni hrdinou, ale to je už dávno. Jenže nastane problém, když se o pár dní později na lodi zjeví Alistair a dožaduje se toho, aby se Cerynise vrátila do domu, protože ještě není plnoletá a on je její nový poručník. Beau vymyslí plán, jak bezpečně odplout, prostě se s Cerynise vezmou. Půjde jen o formální sňatek, který doma v Americe zruší. Jenže plavba je dlouhá, plná nástrah a bouří, navíc Cerynise už dávno není malé děvčátko, ale krásná žena, která na Beaua má velký tělesný vliv. Skoro každý jejich rozhovor končí polibkem a mazlením, ale Cerynise je rozhodnuta držet si Beaua od těla, aby si mohl zachovat svobodu, které si tak cenní... Jak jejich manželství dopadne? A co řekne Beauova rodina? Vážně se rozejdou? Nebo k sobě naleznou cestu a konečně si uvědomí, že se navzájem milují?

Když vezmeme v potaz, že Beauovými rodiči jsou Brandon a Heather Birminghamovi, jejichž příběh pravé lásky známe z knihy Plamen a květ, tak není divu, že Beau to s Cerynise nebude mít vůbec jednoduché. Ono všechny knihy od Kathleen E. Woodiwiss se dějově i vztahově vždy nějak zamotají, aby to hlavním postavám nijak neulehčila.

Beau je úplně stejný jako jeho otec Brandon za mlada, ženy je zvyklý využívat k uspokojení potřeb, a nejdůležitější je pro něj svoboda. Má svou loď, tak si může plout, kam chce, dělá výhodné obchody a domů se vrací jen za čas. Je to dobrý člověk, spravedlivý i srdečný, ale jako kapitán má zodpovědnost za posádku a jejich životy, takže musí být silný a neúprosný. Cerynise znal jako malou dívku, která se ráda vzdělávala, a starší chlapci ji šikanovali, proto tam vždy byl Beau, aby ji zachránil. Není tedy divu, že bez zaváhání ji pomohl i teď. Jenže Cerynise vyrostla v krásnou ženu, která, ač nevědomky, má na jeho tělo příliš velký vliv. Co ho to jen napadlo si tak úžasnou ženu dát na loď? Nechce její nevinnost pošramotit, ale představuje pro něj příliš velké pokušení.

Kniha je čtivá, plná romantiky, někdy i úsměvných scén, hádek, vztahů, lásky (tedy až si to postavy uvědomí), ale také napětí. Je tu totiž Alistair, synovec Lydie Winthropové, který nejdříve Cerynise vyhodil z domu, a najednou si chtěl hrát na nejlepšího poručníka. Co ta náhlá změna? Podle závěti všechno zdědil, tak k čemu Cerynise potřebuje? O co tomu chlapovi jde? 


Cerynise a Beau k sobě musí nacházet cestu, jejich manželství je sice jen formální, ale oba si čím dál více uvědomují, že by ho chtěli udržet. Jenže Cerynise nechce Beaua svazovat vztahem, aby za ní cítil zodpovědnost a jen kvůli tomu s ní zůstal, dobře ví, jak si cení své svobody. A Beau nechce Cerynise ublížit tím, že by na ni spěchal, hlavně když si od začátku udržuje odstup a nechce s ním nic mít. Ani jeden nezačne rozhovor, a tak hrozí, že jejich manželství skončí jen díky tomu, že si nedokáží promluvit.

Plamen v srdci je krásná oddychová romance, knihy od Woodiwiss mě baví, a ráda se k nim vracím. Užijete si zajímavý, i když lehký děj, který se ke konci trochu zkomplikuje. Ovšem je to taková pohádka pro dospělé, takže je jasné, že všechno dobře dopadne a láska zvítězí.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Dopis z Bradavic (+ úvodní esej)

Kreslím lebku

Kytička haiku o lásce