Letní byt - Carlo Goldoni

Carlo Goldoni vytvořil trilogii příhod z letního bytu, která se hraje jako jedna hra. Dalo by se říct, že jde o tři její části, a to „Posedlost letním bytem“, „Dobrodružství letního bytu“ a „Návrat z letního bytu“. Autor zde humorně kritizuje soudobou společnost za hýření peněz kvůli módním trendům. V té době totiž bylo moderní mít letní byt někde na pobřeží, kam se na pár týdnů v létě jelo na „dovolenou“. To by bylo v pořádku, kdyby šlo o dovolenou, tak jak ji chápeme dnes. Jenže lidé to přeháněli a často si takový přepych nemohli dovolit. Nešlo jen o pár dní volna na pobřeží, dělali se několika měsíční přípravy, aby dámy měly nové šaty podle poslední módy, aby na stole nechyběly stříbrné příbory a další přepychové detaily... Každý chtěl ukázat, že na to má, a že je na úrovni, co na tom, že se šíleně zadluží, stříbrné příbory si půjčí a šaty se nechávají šít na dluh. 

A jak probíhal pobyt v letním bytě? Zbohatlíci si užívali života, pořádali večírky, hráli karty a jiné hry, prostě po celou dobu pobytu vůbec nevytáhli paty ze svého sídla. Přece by nemohli jít na pláž mezi obyčejné místní lidi. Ne, to nejde, oni jsou na úrovni. Dámy se předváděly ve svým nových róbách a pánové dělali co mohli, aby to nakonec všechno nějak zaplatili.


Naše postavy ve hře nejsou jiní. Chudák pan Leonardo už neví, kde si půjčit další peníze, aby mohl splatit alespoň část dluhů. A jeho sestra Vittoria si právě nechala ušít nové šaty, a zase na dluh. Jeho sluha Paulo se ho snaží trochu vychovat k zodpovědnosti, ale Leonardo nechce nic slyšet. Oni prostě musí jet na letní byt, protože kdo nejede na letní byt jako by nebyl. A on potřebuje udělat dojem na bohatou a krásnou slečnu Giacintu, kterou miluje a chce si jí vzít. Jenže ona má oči jen pro toho floutka Guglielma. A aby těch vztahových problémů nebylo málo, tak do Guglielma je zamilovaná slečna Vittoria. A tak se pobyt v letním bytě pořádně zamotá. Jak to celé dopadne? No, to se nechte překvapit, ale jedno je jisté, Leonardo je skoro na mizině a zachránit by ho mohl jedině sňatek s bohatou nevěstou. Zvítězí láska, nebo touha po penězích? 


Divadelní hra Letní byt je rozhodně zajímavá a plná humoru, jak je u Goldoniho zvykem. Kritizuje společnost tak, že si dělá legraci z jejího chování a společenských poměrů, kdy si měšťané a zbohatlíci hrají na bohaté a vlivné lidi, a přitom musí celý rok šetřit, jen aby mohli hýřit pár dní v létě. Jednotlivé postavy jsou dobře vykreslené a paradoxně jsou ti nejmoudřejší postavy služebnictva, protože ti jediní mají rozum, ale je páni neposlouchají, a tak možná přijdou o všechno. 

Čtení bylo zábavné i poučné, a myslím si, že tato hra je dost nadčasová, takže by v ní mohla hledat ponaučení i dnešní společnost.


VITTORIA: Takže bratr je na mizině?

PAULO: Málem, jestli s tím něco neuděláme.

VITTORIA: Co bychom s tím mohli udělat?

PAULO: Míň utrácet. Naučit se žít jinak. A především... především nejezdit na letní byt.

VITTORIA: Na letní byt! Tak to ne! Ušetřit na domácnosti, prosím. I na šatech. A na služebnictvu určitě! Ale na letním bytě? Na ten se jet musí, ten přepych si musíme dopřát!


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kapka vody ve verších

Dopis z Bradavic (+ úvodní esej)

Tvořím náušnice