Rudá galerie - Tiffany Reisz

„Miliony obrazů na tomto světě. Jenom jedna Mona Lisa. Miliardy žen na tomto světě. Jen jedna Mona Lisa St. Jamesová.“

(str. 33)


Mona slíbila své matce na smrtelném loži, že galerii udrží a pro její záchranu udělá cokoliv. Během vleklé nemoci se matka zadlužila a nyní Mona už neví, co udělat, aby galerii zachránila. Když v tom se o půlnoci v galerii objeví záhadný Angličan Malcolm, který jí nabídne obchod. Na rok se stane jeho „kurvou“, kdy asi jednou za měsíc či dva spolu stráví noc, a on si s ní bude moci dělat, co bude chtít. Malcolm má rád hry, takže každá noc bude oživením vybraného obrazu... bude to hříšně vzrušující, někdy nepříjemné, budou kousance, jezdecký bičík i hojné využívání všech třech otvorů... fantazie se smísí s realitou, až Mona nepozná rozdíl. To vše a ještě daleko víc, jí Malcolm nabídne za to, že zachrání galerii. Mona ty peníze potřebuje, a tak souhlasí. Jenže setkání s Malcolmem může být až moc hříšné i fantaskní... Je jisté, že Mona už nikdy nebude jako dřív a svět se pro ni změní.



„A co ode mě chcete?“

„Smím mluvit na rovinu?“ zeptal se.

„Byla bych vděčná.“

„Strašně si přeji vás šukat.“

Otevřela pusu a nebyla schopná slova.

„Příliš upřímný?“ zeptal se a na rtech mu pohrával slabý úsměv.

(str. 20)


Na rovinu přiznávám, že v téhle knize nejde o romantiku, ale o sex. Romance je tady jen jako kulisa sexuálních scén. Láska nezajímá Malcolma ani Monu, prostě jí „šuká“ a ona si užívá společných nocí, které jsou vyčerpávající. Někde jsem slyšela srovnávání Rudé galerie s Padesát odstínů šedi... hm, upřímně? Christian Grey je proti Malcolmovi svatoušek, navíc tady je mnohem víc sexu a někdy pořádně bizarního. Docela bych chtěla vidět neviňátko Anu, jak by reagovala na to, být přivázaná ke kameni a šukal by jí minotaurus. Za to Mona, ta si to pořádně užije, když už si s ní Malcolm může dělat, co chce.


„Mám problém respektovat ženy, které dávají zadarmo to, co by mohly prodat za pěkné peníze. Kurvy jsou jediné ženy, které znají svou vlastní cenu. To myslím vážně.“

(str. 47)


Malcolm je prostě v sexu nenasytný, směje se jako ďábel a je i stejně hříšný. I když vyvstává otázka, kdo to je? Určitě je to bohatý Angličan, zvyklý brát si všechno, co chce. A užívat si požitků života i nádherných žen. Ale proč se obléká jako někdo z první poloviny dvacátého století? Kdo je to a jak se vždy dostane do galerie přesně o půlnoci? Jak je možné, že společné noci jsou tak hříšné, bizarní až fantaskní, a přitom všechno působí tak skutečně? Třeba jednu noc se Malcolm objeví jako satyr, jindy jako Minotarus, ale přitom je vše reálné... Je snad Mona zdrogovaná? Tak to není, Malcolm má svá tajemství... Jak je spjatý s galerií? A jak může vědět o staré železné posteli v zadní místnosti, na které Mona celý život spala? Matka ji koupila před třiceti lety a údajně patřila krásné kurtizáně, po které Mona dostala jméno.


„Měla bys takhle být pořád,“ řekl jí do rtů tmavooký muž. „Nahá s ptákem zaraženým uvnitř. Sluší ti to.“

(str. 192)


Sexuální scény jsou popsány do detailu a výrazivo může být občas trochu vulgární, ale čte se to pěkně. Kniha odsýpá a děj je velmi, ale velmi jednoduchý. Ovšem zajímavostí jsou noční fantazie na téma vybraného obrazu, protože díky Malcolmovi a jeho tajemství, Mona výjev na obraze prožije na vlastní kůži. 

Mě osobně se nejvíc líbila noc na obraz „Olympie“ od Édouarda Maneta, „Nymfy a Satyr“ od William-Adolphe Bouguereau, „Dora a Minoraurus“ od Pabla Picassa a „Snídaně v trávě“ od Édouarda Maneta.


Ano, je to totální ujetá blbost, a závěr je ještě šílenější než celá kniha, ale je to taková kravina, až je to hezký. Prostě oddychovka plná sexu a nic víc v tom nehledejte. Přiznávám, že prachy bych za to nedala, ale v knihovně si ji ráda půjčím a třeba se k ní i někdy vrátím. :-)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kreslím lebku

Kytička haiku o lásce