Bullet Journal

Máte rádi diáře, deníky a zápisníky, do kterých si často kreslíte, čmáráte a lepíte obrázky, samolepky či washi pásky? Vedete si po různých blocích seznamy přečtených knih, zhlédnutých filmů nebo třeba cvičební plány? Pak je možné, že bullet journal bude pro vás to pravé.


     A co že je to ten „bullet journal“?
     Jde o systém zápisníku kombinovaný s diářem a třeba i s deníkem. Je jen na vás, jak svůj „BuJo“ (zkrácené bullet journal) pojmete. Žádná omezení nejsou. Můžete ho mít jako umělecké dílo plné kreseb, malůvek a zdobení, nebo ho klidně veďte minimalisticky, jen černobíle, s místem na zápisky, úkoly a plány.
     Líbí se mi ta flexibilita, žádné omezení a volné ruce pro fantazii a tvoření. Někdy se může stát, že nestíháte, tak není problém, si udělat jen diář, kam si to nejdůležitější zapíšete, a až budete mít více času, tak se zase dáte do tvoření.
     Není to pro všechny, protože si musíte udělat alespoň chvilku na to, abyste si zapsali úkoly, nebo načrtli dny na stránku. Já byla už předtím zvyklá si zapisovat, čmárat si, tvořit, jen jsem to dělala po papírech či v několika sešitech. Takhle mám všechno v jednom, je to přehledné a na jednom místě.
     Klidně si k BuJo pořiďte malý diář nebo zápisník, abyste svůj BuJo nemuseli všude tahat. Většinou má velikost A5 (nebo i menší A6), takže se to nemusí všude vejít, záleží na tom, jak máte velkou či plnou tašku.


     Co budete potřebovat na BuJo?
     - jakýkoliv sešit, blok nebo zápisník
     - nějaké propisky, fixy, zvýrazňovače…
     - samolepky, washi pásky, razítka… (ale to už je jen na vás)

     BuJo můžete vést v jakémkoliv sešitě, může být bez linek, linkovaný, čtverečkovaný nebo tečkovaný. Musíte vzít v potaz, že předtištěné diáře už mají vše hotovo, ale tady si všechno musíte udělat sami. Bez linek, neboli čistý papír asi stěží půjdete jen tak dělat čáry od ruky, takže budete potřebovat pravítko a rýsovat. Pokud zvolíte čtverečky, tak tam to zvládnete mnohem snadněji. Někomu ovšem čtverečky na psaní nevyhovují, a proto je tu tečkovaný sešit. V poslední době se tečky dají už docela sehnat, na internetu ano, ale v běžném papírnictví na vás nejspíš budou koukat jako na cvoka, který si vymýšlí něco, co neexistuje.  
     Zatím jsem dělala svůj BuJo na prázdné papíry, které jsem děrovala a řadila do kroužkového pořadače, ale na nový rok jsem si pořídila tečkovaný Leuchtturm1917. Je to trochu investice, ale věřím, že se vyplatí. Na tečky se už těším, protože nebudu muset všechno odměřovat a tabulky či seznamy se budou dělat snadněji.

     Na základ vám klidně k sešitu stačí jen obyčejná propiska, i s těmito dvěma prvky se dá dělat Bujo. Ovšem pokud vás tento způsob zápisníku nadchne, tak se vsaďte, že si postupně pořídíte celou výbavu. Různé linery (tenké fixy), zvýrazňovače… můžete zkusit kaligrafii a nadpisy psát ozdobným písmem, pak jistě oceníte nějaké speciální štětce či fixy, ale to už je pouze na vás, jak daleko se v tvoření Bujo pustíte.
     Já zkouším dělat BuJo před rok a teprve na začátku prosince jsem si pořídila Stabilo zvýrazňovače pastelové, což je úžasná věc. Jsou to zvýrazňovače, ale nemají tak křiklavé barvy, proto se skvěle hodí na podtrhávání. Ale doteď jsem to zvládala bez nich a svět stále existoval, jen za těch pár dní jsem si na ně už zvykla a nedám na ně dopustit. :-)

     Co do BuJo patří?
     Fantazii se meze nekladou, takže žádné omezení není. Klidně bych mohla napsat, že si do BuJo můžete dát, co chcete, a byla by to pravda.
     - klíč (obsah) – seznam zkratek, značek nebo barev, abyste věděli, co jak značíte. Seznam stránek a co na nich máte.
     - měsíční přehled – kam si zapíšete akce, plány, nějaké úkoly, nebo třeba došlou a odeslanou poštu, pokud jako já, děláte Postcrossing nebo prostě si s někým dopisujete klasicky dopisem a pohlednicemi.



     - týdenní / denní přehled (něco jako diář) – já si vedu týdenní, ale záleží na vás, kolik úkolů si do diáře zapisujete. Tady byste si mohli také vést třeba nějaké „To Do List“, neboli seznam úkolů a věcí na práci. Nebo si zapisujte počasí či plány na jídlo…



     - „Habit Tracker“, což je sledování pravidelných návyků a činností – mohou mít různé tvary, ale nejčastější je tabulka, kam si na řádky napíšete činnosti a čtverečky si pak vybarvujete (odškrtáváte) podle toho, zda jste to ten den udělali nebo ne.
Můžete si sledovat cokoliv, například čištění zubů, peeling, mytí vlasů…, čtení, tvoření, braní léků, cvičení, praní a věšení prádla, žehlení, obsluha myčky na nádobí, e-maily, zalít květiny, káva (buď den bez kávy nebo s kávou)… prostě cokoliv.



     - různé seznamy - přečtené knihy, plány na čtení, shlédnuté filmy, seriály, návštěvy kina či divadla, blogování (nápady na články, realizované články, focení)… finance, cvičební plány…


     Já vím, že všechno udávám jen jako například, ale právě bullet journal v sobě má tolik svobody, že si tam můžete psát cokoliv. Máte nějaké zájmy, jako vyšívání, vaření, něco sbíráte, tak jen směle do toho a dejte si to do BuJo.

Odkaz na článek v AJ, jak začít tvořit BuJo:

Tady je k vidění video v češtině o tom, jak se dělá Bullet journal:

     Pokud se chcete o BuJo dozvědět víc, tak doporučuji hledat inspiraci na instagramu, pinterestu a youtube, kde je spousta nápadů, jak by mohl BuJo vypadat. Od těch jednoduchých, až po mistrovská umělecká díla.

     Mé oblíbené BuJo instagramy:
@metro_boulot_bujo – francozský BuJo, ale tvoří nádherně, ráda se kochám
@misavsalku – česká bloggerka, u které v BuJo hledám inspiraci 
@myartsybujo – skvělý BuJo, kresby a nápady 
@lifeinabujo – kreslí krásné a zkouší kaligrafii 
@bujo_blossoms – inspirativní BuJo, krásné kresby 
@the.petite.planner – spousta nápadů na BuJo 
@bujo_cupcake – jednoduchý, ale krásný BuJo 
@journalrella – kresby, kaligrafie, skvělé nápady 
@blossomsandbujos – BuJo a také knihy 
@bujo_czechgirl – český BuJo, ale je velká škoda, že je v angličtině.
@shuky_diary – český BuJo
Zrovna teď od ledna budu mít nový sešit a přes Vánoce budu tvořit BuJo na rok 2018, jsem nervózní, abych nic nezkazila. Už mám rozmyšlené rozmístění seznamů knih, filmů a seriálů, blogování, dopisování... Nějaké nápady na ozdobení a kresby jsem si už našla, teď to jen nezkonit hned na začátku. :-)

Komentáře

  1. Díky za tipy na insta inspiraci. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za inspiraci. Taky si vedu Bujo, který je inspirovaný youtuberkou Jusuf. Je nás ale stále málo, kdo si ho „poctivě“ vedou. Jestli ti to nevadí, zmínil jsem se o tobě v mém článku na blogu Clair Cafe. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kapka vody ve verších

Dopis z Bradavic (+ úvodní esej)

Tvořím náušnice